fredag 31. desember 2010

Nyttårsaften i fjøsen

Fra vesle julaftan og fram til i dag, nyttårsaftan, har det skjedd mye i fjøsen vår. Eg tenkte derfor at eg ville ta ein liten runde og fotografere litt slik at eg kunne vise litt fram om livet på Tuftegarden 4H-gard.

I løpet av denne juleuka har 5 nye geitekillinger sett dagens lys. Fordi vi har hatt det veldig kaldt, så langt i vinter, har vi laga rom for "mor og barn" i kyrafjøsen. Vi har hatt en lang kuldeperiode med ned i 20 kalde minusgrader, så uten varme hadde nok geitekillingene neppe overlevd. Framover må vi nok tenke raskt på en bedre og mer varig løsning for disse. Når kalvingene begynner for fullt i månedskiftet januar/februar, trenger vi plassen til kalvene, selvfølgelig.






2.juledag fikk vi en fin liten kalv. Mora var førstegangskalver, men alt gikk fint og ho viste seg som et godt mordyr. Da far kom i fjøsen låg kalven ved siden av mora i båsen og var reinslikka, og mora låg og tygde drøv. Det kallar vi idyll i fjøsen. Første gang vi melker ei ku er alltid spennende. Vil ho stå fint eller er ho kilen eller nervøs? Denne ungkua sto kjempefint under melking og tegner til å bli ei god ku.


Geitekillingene koser seg

Den vesle julekalven vår

De andre dyra må også få litt påfyll av mat. Da må vi ned i siloen vår og hente opp silofôr. Av og til skjer det uhell når mor skal hjelpe til. Denne gangen løsnet kloa fra heisekranen, slik at far måtte ned og ordne opp...


 I geitefjøsen var det ei lita blånissejente som ordnet med tørrhøy til dyra. Gjett om de ble glad?!
 Nå er alle fornøyde og kyrne har lagt seg ned for å hvile og tygge drøv. Ei ku som tygger drøv ser ut som ho har tyggegummi i munnen. Visste du at ei ku aldri sover?
 Hønene verper mange egg hver dag og vi har faste kunder som vil ha ferske egg fra garden vår. Her sørger far for at alle eggene blir sortert. De skal være rene og hele i skallet når vi skal selge dem videre. Egg som har skader i skallet kalles "klinkegg", de er mindre holdbar enn hele egg og selges derfor til redusert pris.


 Da gjenstår det bare for oss å ønske dere alle et
 GODT NYTT ÅR 
Håper vi får besøk av dere også i 2011!






1 kommentar: